DENYUT KASIH MEDIK PDF

Denyut Kasih Medik. K likes. Book. Denyut Kasih Medik. Privacy · Terms. About. Denyut Kasih Medik. Book. 2, people like this topic. Want to like this. Buy Denyut Kasih Medik by Hadi in Klang,Malaysia. Get great deals on Books Chat to Buy. Buy Denyut Kasih Medik – Dr. Farhan Hadi in Johor Bahru,Malaysia. Get great deals on Books & Stationery Chat to Buy.

Author: Kigarg Voodoocage
Country: Dominican Republic
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 10 April 2004
Pages: 54
PDF File Size: 8.19 Mb
ePub File Size: 2.77 Mb
ISBN: 437-2-77015-849-7
Downloads: 24333
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mukinos

Goodreads helps you keep track of books you want to read. Want to Read saving…. Want to Read Currently Reading Read. Refresh and try again. Open Preview See a Problem?

Thanks for telling us about the problem. Return to Book Page. Sebuah novel yang mengisahkan misi seorang doktor muda dalam memperjuangkan syariat Islam di hospital ketika bergelar doktor pelatih houseman. Ia juga kisah masyarakat kerana menyentuh isu-isu perubatan dalam kehidupan masyarakat. Bukan itu sahaja, ia kisah seorang pemuda yang hidupnya sarat impian dan cita-cita.

Lebih menarik, ia bukan hanya menyentuh fiqh perubatan bah Sebuah novel yang mengisahkan misi seorang doktor muda dalam memperjuangkan syariat Islam di hospital ketika bergelar doktor pelatih houseman. Lebih menarik, ia bukan hanya menyentuh fiqh perubatan bahkan turut menyelitkan fiqh wanita dan fiqh cinta.

Nikmatilah satu kisah indah yang sungguh membina, Denyut Kasih Medik. Softcoverpages. To see what your friends thought of this book, please sign up. To ask other readers questions about Denyut Kasih Medikplease sign up. ,edik

Denyut Kasih Medik

Sbb dah habis baca. See 2 questions about Denyut Kasih Medik…. Lists with This Book.

Sep 27, Eimad rated it it was kssih Shelves: Jul 31, Ain rated it really liked it Shelves: Denyut Kasih Medik Penulis: Denyut Kasih Medik merupakan sebuah kisah perjuangan seorang doktor muda mengaplikasikan syariat di hospital ketika bergelar doktor pelatih houseman.

Lebih menarik ia bukan meik menyentuh fiqh perubatan bahkan turut menyelitkan fiqh wanita dan fiqh cinta. Berjayakah misi seorang doktor muda dalam memperjuangkan syariat di hospital ketika bergelar doktor pelatih? Denyut Kasih Medik memuatkan kisah perjuangan Dr Muslih dalam menegakkan islam dalam kerjaya perubatan serta dalam kehidupannya.

Ia mengabungkan Fiqh perubatan, fiqh wanita dan juga fiqh cinta. Dalam novel ini diselitkan beberapa permasalahan di dalam setiap posting yang Dr Muslih lalui, antaranya: Isu penggunaan ubat yang mengandungi unsur khinzir Clexane VS heparin Kisah mat rempit Kisah doktor yang ketinggalan solat apabila perlu bertugas dalam dewan bedah.

Rupanya solat itu boleh dijamakkan jika dalam kes-kes begini. Antara sibuk bekerja dengan solat, antara tanggungjawab kita pada manusia dengan tanggungjawab kita pada Allah. Isu wuduk dan solat ketika sakit. Isu air selusuh Dan macam-macam lagi isu diperbincangkan di dalam novel ini.

Selain mengenai perubatan, novel ini juga menyelitkan kisah cinta Dr Muslih dengan tunangan yang akhirnya menjadi isterinya dan juga kisah sahabat Dr Muslih, Dr Nazir dan Dr. Neezam kembali ke jalan yang benar. Novel ini memberi saya pendedahan mengenai kehidupan HO yang akan saya tempuh lebih kurang setahun lagi, insyAllah. Kehidupan HO secara umumnya diketahui semua sebagai fasa doktor yang sangat memeritkan.

  FAIRY GODMOTHER MERCEDES LACKEY PDF

Membaca novel ini membuatkan semangat saya untuk menjadi doktor melonjak naik walaupun dalam masa yang sama, ada rasa cemas dan cuak dengan kehidupan HO yang bakal terjadi.

Selain dari itu, banyak ilmu fiqh perubatan yang saya dapat dari novel ini. Penceritaan Fiqh perubatan dalam novel ini dimudahkan jadi senang difahami juka dibandingkan kasin buku-buku Fiqh perubatan yang lain. Fiqh perubatan di dalam novel in turut disertakan beberapa dalil untk menguatkan lagi faktanya. Kebanyakannya adalah isu-isu yang sering saya lihat mahupun dengar di HUSM. Akhir kata, saya nak kongsikan dengan semua satu dialog dalam Denyut Kasih Medik yang bagi saya menarik: Terima Kasih banyak ya doktor.

Doktor ni macam ustazlah. Bukan apa, kan kewajipan kita untuk mengetahui tentang agama kita. Perkara ini Fardu ain, Abang Rahim.

Bukan golongan ustaz saja nak masuk syurga, kita semua pun nak masuk syurga. May 28, Aina Dayana Hilmi rated it really liked it Mrdik Novel ini saya capai ketika dalam keadaan bermalas-malasan di rumah.

Reviews: Denyut kasih medik

Elok juga mengisi masa lapang dengan membaca. Saya tidak meletakkan apa-apa persepsi atau harapan sebelum membacanya. Maklumlah, orang sedang malas! Meduk demi helaian semakin menarik minat saya. Boleh tahan juga doktor muda ini menulis. Ada sedikit nilai tambah di dalam bukunya. Selain cerita, penulis ada meletakkan info tambahan mengenai fakta perubatan, tip bagi ibu hamil, dan hukum-hakam berkaitan perub Novel ini saya capai ketika dalam keadaan bermalas-malasan di rumah.

Selain cerita, penulis ada meletakkan info tambahan mengenai fakta perubatan, tip bagi ibu hamil, dan hukum-hakam berkaitan cenyut. Malah, saya sangat menghargai info mengenai hukum bagi ibu yang keguguran. Saya ingatkan jika keguguran, seseorang ibu tidak perlu solat sebagaimana orang bersalin. Rupa-rupanya ada 2 kategori.

Pertama, jika janin yang keguguran itu cukup sifat maka ibu tidak perlu solat. Kedua, jika janin yang keguguran itu tidak menunjukkan sifat atau rupa maka ibu perlu solat seperti biasa.

Darah yang keluar itu dikira darah istihadah. Jazakallah Dr atas info ini!

Lagi satu saya lihat, peluang dakwah sebenarnya sangat luas dan ada di mana-mana. Cuma bergantung pada diri kita sahaja sama ada mahu menggunakan peluang itu atau tidak Saya kagum dengan Dr Muslih eenyut utama yang begitu ,asih dalam menjalankan tugas sebagai doktor dan dalam masa yang sama melaksanakan amar makruf nahi munkar.

Apa pun saya mendapat banyak pengajaran dari novel ini. Semoga Allah memberkati usaha penulis. Jan 25, Plainqoma rated it it was amazing Shelves: Buku ini berkisahkan tentang seorang doktor HO yang ditugaskan untuk bekerja disetiap jabatan untuk tempoh masa tertentu sebelum menjadi MO.

  JURNAL TENTANG AKUNTANSI KEPERILAKUAN PDF

Denyut Kasih Medik by Farhan Hadi Mohd Taib

Setiap jabatan mempunyai masalah yang perlu dihadapi oleh setiap warga hospital yang bertugas. Sangat menarik kerana berkisahkan fiqh perubatan, fiqh wanita dan juga fiqh cinta. Janganlah mengharapkan bahasa kesusasteraan yang bombastic kerana ianya lebih kepada pengalaman hidup seorang pemuda. Janganlah mengharapkan elemen romantik yang melampau kerana ini Buku ini berkisahkan tentang seorang doktor HO yang ditugaskan untuk bekerja disetiap jabatan untuk tempoh medok tertentu sebelum menjadi MO.

Janganlah mengharapkan elemen romantik yang melampau kerana ini bukanlah novel cinta. Isi dan ilmu yang disampaikan amat berguna untuk diambil iktibar dan renungan.

Rating 5 sangat berbaloi medk ilmu dan pengetahuan yang diperoleh melalui buku ini. Jalan cerita penuh dengan isi dan tidak meleret-leret. Buku ini patut dijaga dengan baik kerana terdapat ayat-ayat al-Quran dan hadis di dalamnya. Mungkin kekurangan buku ini ialah jalan cerita yang terlalu direct dan watak utama yang terlalu sempurna. Jul 24, Mizz rated it liked it Shelves: Pertama sekali saya nasihatkan agar pembaca ‘to handle this book with care’ disebabkan kewujudan doa dan ayat suci al-Quran ksih saya anggap kurang wajar diletakkan dalam sebuah novel.

Buku ini mungkin kekurangan dari segi kesusasteraannya, adakalanya watak utama kelihatan terlalu sempurna, dan penerangan mengenai watak yang keterlaluan dan ‘direct’, tetapi saya menganggapnya ia natijah kelemahan plot yang pada pandangan saya agak ketara.

Pada saya, buku ini mungkin lebih sesuai dipanggil jurnal Pertama sekali saya nasihatkan agar pembaca ‘to handle this book with care’ medij kewujudan doa dan ayat suci al-Quran yang saya anggap kurang wajar diletakkan dalam sebuah novel.

Pada saya, buku ini mungkin lebih sesuai dipanggil jurnal atau log berbanding novel kerana ia lebih menceritakan mengenai situasi yang berlaku di hospital itu, bermakna tiadanya plot utama. Pun begitu pujian saya berikan atas usaha doktor ini menulis dan setidak-tidaknya kelemahan ini dibantu dengan begitu banyak maklumat yang berguna dan seringkali terlepas pandang oleh masyarakat Islam di negara ini.

Semoga ramailah doktor dan insan seperti Dr. View all 3 comments. Apr 08, anahashim rated it really liked medi, Recommended to anahashim by: Jerit Perih seorang Debyut. Muslim yang ingin menjalankan tanggungjawab berlandaskan denytu Islam.

Ada kalanya terlalu banyak protokol di hospital yang bertentangan dengan Islam seperti penggunaan ubat,batasan dr dan pesakit mwdik juga dalam menunaikan kewajipan solat kepada pencipta. Dec 02, Sarah Hanees added it. Mmg bgus citer nie. I Love this book. Feb 16, Azharuddin Mat Naziz rated it it was ok Shelves: Nov 02, Farah Adila rated it it was amazing.